26 Şubat 2011 Cumartesi

Affetmek 2

Hepimiz birileri tarafından incitildik, hepimiz birilerini incittik. Kızdık, içerledik , öfkelendik, darıldık, küstük,nefret ettik.

Bu duygu, bizim enerjimizi çalıyor, kendimizi sevmemizi engelliyor, yaşama sevinci duymaktan bizi alıkoyuyor, geleceğe umut ve coşkuyla bakmamızı engelliyor.

O halde bu duygulardan kurtulmak için daha ne bekliyorsunuz? Yoksa sizi inciten insanların sizi iyileştirmesini mi bekliyorsunuz ?

Affetmek , bize geçmişi geçmişte bırakıp , anı yaşama ve geleceğe umutla bakma özgürlüğü verir.

Affetmek, hem daha önce sizi inciten kişilerden , hem de size yeni kişilerden gelebilecek olası incinmelerden korunduğumuz hissini yaşatacaktır. Acınızı ve öfkenizi içinizde beslediğiniz müddetçe, kimse sizi incitemez , yaralayamaz ve reddedemez.

Oysa ; affetmek unutmak değildir. İnsanları affettiğimizde , geçmişte yaşadığımız deneyimleri unutmayız. Unutmamalıyız da. Bu deneyimler ,zamanında bize acı çekmemiz , ya da başkalarına aynı acıları çektirmemiz için , alınmış derslerdir.

Affetmek , affettiğimiz kişinin davranışları onaylamak değildir. Affettiğimizde geçmişin bugünümüz üzerindeki yıpratıcı etkisinden kurtuluruz. Evet , yapılanlar kötüydü, acıttı , hayatımızı etkiledi. Fakat , bu yaşananları geride bırakarak , affedebilmeyi başarabilmek , içsel bir süreç gerektirir.

Affedebilme süreci , geçmişten gelen olumsuz duygu yükünden kurtulup , özgürleşebilmektir. Yaşanan olayları hatırlamak ama olayın duygu deposunu boşaltmaktır.

Affetmek , bizi kıran kişiye karşı hangi cezayı verirsek verelim , bunun bize yetmeyeceğinin farkındalığıdır. Bu farkındalık , yaşamın geçmişinde takılı kalmak yerine , yaşam yolculuğunda yeni deneyimlere açık hale gelebilmek için bize yol gösterecektir. Böylece , öfke ve intikam duygularına yatırım yapmaktan vazgeçecek , pozitif duyguları içimizde çoğaltma yolunda adımlar atmaya başlayacağız. Neye yatırım yaparsak o çoğalır. Affetmek , hayatımızın en zenginleştirici ve özgürleştirici yatırımıdır.

Bu yatırıma hazır mısınız ?




http://blog.milliyet.com.tr/Affetmek/Blog/?BlogNo=65963 'dan 26.02.2011'de alıntı yapılmıştır ..

1 yorum:

  1. :( hüzün sardı beni .. Affedilemeyecek noktada & yerde olan insanlar sanırım istisna olarak algılanmalı ......

    YanıtlaSil